Højskolen i Anambas
Ofte stillede spørgsmål
Praktisk
Et højskoleophold på Højskoleøen varer mellem 11-12 uger. I løbet af dit ophold vil der udover undervisningsugerne, være en introuge, en temauge, en oplevelsesuge og en outrouge.
Man skal være min. 18 år for at tilmelde sig Højskoleøen. Højskoleøen er som udgangspunkt en højskole i udlandet for dig, der er mellem 18-30 år, der eksempelvis er på din sabbatårsrejse, men aldersspændet er vejledende. Vi har haft elever mellem 19-28 år, men flertallet er oftest mellem 20-23 år.
Vi tager imod elever fra hele Skandinavien. Vores erfaring er, at blander man skandinavere tager det omkring 2 uger før sprogbarrieren er brudt og indtil da, kan det give smil på læberne med sjove misforståelser blandt de unge, der rejser sammen. Undervisningen foregår udelukkende på dansk.
Prisen for et ophold på Højskoleøen afhænger af, om du vil afsted i 11 eller 12 uger.
Priserne ligger mellem 42.000 og 49.500 DKK – alt efter længde og om du når at sikre dig en plads i god tid og dermed får det til early bird-tilbudspris.
Ved tilmelding skal der betales et depositum på 5000 kr. for at reservere en plads på højskolen. Samtidig med, at der betales depositum underskrives en deltagererklæring, som du får underskrevet retur, når depositummet er modtaget. Deltagererklæringen er din kvittering på indgået aftale om højskoleophold på Højskoleøen.
Det resterende beløb for opholdet betales over 2 rater, som forefalder henholdsvis 16 uger og 8 uger før opholdsstart. Tilmelder man sig senere end 16 uger før afrejse betales både depositum og 1. rate ved tilmelding. I forbindelse med tilmelding til Højskoleøen vil du få betalingsoplysninger tilsendt.
Når du ankommer til højskolen bliver der oprettet en elevkonto, som du løbende kan overføre penge til. Disse penge kan gå til dykning, ture, køb i kiosken og drikkevarer, der ikke er en del af prisen.
Prisen for et ophold på Højskoleøen inkluderer:
- Alle måltider på skolen samt ved udflugter
- Drikkevarer eksklusiv alkohol og sodavand
- Indkvartering i 6-mands hytter
- 5 dages undervisning om ugen
- Udstyr til brug i undervisningen og i fritiden
- Dagsture i forbindelse med undervisningen
- Intro- og outrotur
- Temauge
- Marine permit fee til området
Prisen for et ophold på Højskoleøen inkluderer ikke:
Visa (Type C1 B211) og visaforlængelser (ca. 1250 kr.)
Flybilletter t/r Danmark – Singapore (5000-7000 kr)
Færgebilletter t/r Singapore – Batam (ca. 500 kr)
Flybilletter t/r Batam – Anambas (ca. 2200 kr)
Vaccinationer
Drikkevarer såsom sodavand og alkohol
Lommepenge (beregn ca. 1500 kr/mdr.)
Rejseforsikring
Dykning
Vi forstår godt, at det kan være svært at finde hoved og hale i, hvor mange penge, du skal forvente at bruge, når du tilmelder dig et ophold på Højskoleøen. Derfor har vi nedenfor opstillet to eksempler på, hvordan et budget KAN se ud – både for dig, der er sparsommelig og for dig, der er en livsnyder!
Inden afrejse fra Danmark skal der søges et visum til Indonesien, da dit ophold varer over 2 måneder. Det visum, du søger (“Single entry tourist visa”) gælder i 60 dage fra indrejse og kan forlænges 2 gange med 60 dage. Vi hjælper dig med forlængelser undervejs i dit højskoleophold. Visummet kan søges op til 90 dage før indrejse gennem et visa agentur, som vi sender mere info om pr. mail ca. 4 måneder før opholdsstart. Behandlingstiden kan vare op til 14 dage.
Vi anbefaler, at man tjekker de anbefalede vacciner hos Statens Serum Institut og følger lægens anvisninger. Som udgangspunkt er de anbefalede vacciner til området Stivkrampe, Difteri, Hepatitis A og Hepatitis B. Der er ikke malaria i området, hvor Højskoleøen ligger.
Turen til Anambas begynder med en flyrejse fra Danmark til Singapore (Du får via en Facebookgruppe mulighed for at koordinere at følges med andre, der også skal afsted).
Derefter skal du med en færge fra Singapore til Batam i Indonesien (1 time). Når du har passeret immigrationen i Batams færgeterminal, vil en repræsentant fra Højskoleøen stå klar til at tage imod dig og guide dig.
Sammen tager vi et fly fra Batam til Letung i Anambas (1 time 10 min).
Når vi lander i Letung, skal vi køre en lille halv times tid i bil og derefter stige på en færge, som tager os fra Letung til hovedbyen Tarempa (ca. 2.5 time).
I Tarempa bliver vi alle hentet af Højskoleskoleøens egen speedbåd, som tager os resten af vejen til øen (1.5 time).
Ca. 4 måneder før opholdsstart vil du pr. mail få tilsendt en række praktiske informationer, som skal klæde dig bedst muligt på til rejsen mod Højskoleøen. Heri vil der bl.a. være et par anbefalinger til flybilletter som du kan vælge at følge.
Det er altså ikke et krav fra vores side, at din rejse begynder i DK, så længe du sørger for at være i Singapore på det senest angivede tidspunkt.
Du vil i samme ombæring få tilsendt et link til en Facebookgruppe, som du kan benytte dig af til at koordinere med de andre elever, der også skal afsted, så du ikke skal rejse alene.
Når der er sommertid i Danmark, er vi 5 timer foran på Højskoleøen og ved vintertid er vi 6 timer foran.
Vi har en nultolerance overfor voldelig adfærd og vurderes det, at en deltager er til fare for andre deltagere, bortvises deltageren. Ved et sådan tilfælde tilbagebetales der intet.
Alkohol må gerne indtages på skolens fællesområder, og der vil om eftermiddagen/aftenen være mulighed for at købe en øl i kiosken. Vi forventer, at alle møder ædru op til undervisning og fester foregår udelukkende i weekenderne.
Da vi alle er voksne mennesker, forventer vi, at du som deltager ikke drikker dig fra sans og samling. Du skal til enhver tid kunne tage vare på dig selv.
Rygning sker udelukkende i markerede udendørsområder, hvor det ikke er til gene for andre.
Narkotika og andre rusmidler er strengt forbudt og vi har en nultolerance politik. Brydes dette, bortvises man fra skolen og bliver straks hjemsendt. Deltagerbetaling tilbagebetales ikke.
Fortryder du din tilmelding, gælder følgende betingelser.
Mere end 16 uger før opstart: Depositum tilbagebetales fratrukket et administrationsgebyr på 1500 kr.
Mellem 16 og 8 uger før opholdsstart: 1. rate tilbagebetales, men ikke depositummet.
Senere end 8 uger før opholdsstart: Højskoleøen tilbagebetaler ikke det indbetalte beløb.
Ved fuld belægning på opholdet, hvor venteliste opstår, kan pladsen overgå til en person på ventelisten. Det indbetalte beløb tilbagebetales fratrukket et administrationsgebyr på 1500 kr.
Skulle der opstå sygdom eller lignende op til afrejse, vil det være din rejseforsikring, som skal dække afbestilling af opholdet.
Hverdag
Højskoleøen har i alt 6 huse, et hovedhus og en sandbar. Du vil blive indkvarteret i en landhytte eller en vandhytte med plads til 6 personer. Alle hytter har udsigt ud over lagunen. Hver hytte har køjesenge, eget badeværelse, terrasse, opbevaring, sækkestole, loftfaner til natten, myggenet over sengene, og sengetøj til alle. Det er helt tilfældigt, om man kommer til at bo i en vandhytte eller en landhytte.
Vi har 36 pladser på Højskoleøen, og de fordeles som udgangspunkt efter først til mølle princippet med forbehold for, at vi gerne vil have både piger og drenge på holdet, da det giver en bedre dynamik. Er alle pladser taget, laves der en venteliste, hvor det ligeledes vil være først til mølle princippet, der gælder.
Fordelingen mellem drenge og piger varierer meget fra hold til hold. Ideelt set ville fordelingen være 50/50, men vi har som regel lidt flere piger end drenge.
Vi arbejder løbende på at skabe en god balance, så vi kan tilbyde et stærkt fællesskab med plads til alle.
Der vil blive serveret 3 måltider om dagen på højskolen, som vil være en blanding af indonesisk og vestlig mad. Måltiderne tilberedes af skolens ansatte i vores køkken. Da højskolen ligger på en ø, får vi som udgangspunkt kun friske forsyninger én gang om ugen. Vi bestræber os på, at maden skal være sund, velsmagende og varieret. Der vil være mulighed for vegetariske retter, men vi kan ikke garantere, at alle måltider vil være fuldt vegetariske, da nogle varer og krydderier kan være begrænsede herude. Har du allergener, bedes dette oplyses ved tilmelding. Ved udflugter sørger køkkenet for, at der er forberedt madpakker.
Vi befinder os i et område, hvor vi desværre ikke har adgang til erstatningsprodukter som glutenfri mel. Det betyder, at maden måske kan blive lidt ensformig, og at man måske skal hjælpe lidt til i køkkenet en gang imellem, hvis man har særlige behov.
Vi spiser meget ris, nudler, fisk, gryderetter og salater, og til morgenmad er der havregryn og chiagrød.
Det afhænger selvfølgelig af, hvor allergisk man er, men vi kan ikke garantere, at den glutenfri mad ikke kommer i kontakt med de samme redskaber som maden med gluten.
Det har indtil videre ikke været et problem for andre, der har haft forskellige kostbehov – vegetarer, pescetarer, veganere og folk med diverse allergier. Køkkenet er lydhøre og gør, hvad de kan, for at imødekomme særlige ønsker, ofte ved at lave en specialret.
De mange klimaforandringer gør, at vejret bliver mere og mere uforudsigeligt. Men generelt ligger temperaturen mellem 25-35 grader hele året rundt. Vandtemperaturen er ca. 27 grader og luftfugtigheden ligger fast mellem 75%-85%.
Anambas ligger udenfor regnsæsonområdet, så sæsonerne bestemmes meget af vindretningen (der er typisk mere vind mellem november og marts).
Dvs. vi har typisk en god blanding af solrige dage og regnvejr året rundt. Når det regner, regner det typisk meget et par timer og så klarer det op igen.
På Højskoleøen har vi internet (Starlink) tilgængeligt i fælleshuset, som alle kan benytte.
Hvis du ønsker internet andre steder på øen eller under ture, kan du få lavet et simkort hos Telkomsel (lokal udbyder) ved ankomst til Batam, Indonesien, hvilket der vil blive indlagt tid til i programmet ved ankomst.
Det er svært at sætte et beløb på hvor mange lommepenge, man skal forvente at bruge undervejs på sit højskoleophold i udlandet. Da højskolen ligger på sin egen ø, er der ikke mulighed for at gå på restauranter, caféer, barer eller i butikker i hverdagen.
Er vi i landsbyer og byer, vil der være mulighed for at købe mad og snacks. Området er meget lokalt, hvilket også afspejles i priserne, hvor et måltid typisk koster mellem 20-30 kr. På højskolen har vi en lille ‘kiosk’, hvor man kan købe snacks og andre småting (sæbe, plaster mm.). Ligeledes vil man i højskolens kiosk kunne købe drikkevarer som øl og sodavand, som ikke er inkluderet i prisen.
Du kan forvente at bruge omkring 200-375 kr. om ugen i kiosken og baren på sodavand, øl, snacks, vasketøj og andre småting. Det svarer til ca. 3000-4500 kr. for et 12-ugers ophold.
Undervejs i dit ophold vil du få mulighed for at tage dykkercertifikater og deltage i fundives. Dykkercertifikaterne betales direkte til Højskoleøen undervejs i dit ophold via din elevkonto. Ligeledes er der en pris pr. fundive, man tilmelder sig. Prisen kan godt variere alt efter typen af dyk. Prisen for dyk dækker omkostninger til vedligehold af udstyr, fyldning af dykkerflasker samt brændstof til båd. Du kan læse mere om Dykning her.
Ture som ikke er en del af undervisningen vil have deltagerbetaling for at dække omkostninger til brændstof, turarrangører og andet.
Vi er selvforsynende med vand, som vi pumper op fra vores to brønde. Vand er en begrænset ressource på øen, så vi opfordrer til at være bevidste om dit vandforbrug – tag korte bade, sluk for vandet, når du sæber dig ind, og vær generelt opmærksom.
Vi har ikke varmt vand i bruseren, men det varme klima gør de kolde bade forfriskende.
Vi er selvforsynende med strøm fra solceller og generator. Fællesarealerne har solcelleforsyning døgnet rundt, så du kan altid oplade elektronik i fælleshuset.
Elevhytterne har strøm fra generatoren, som er tændt fra ca. kl. 17 til 8:30 næste morgen. Stikkontakterne på øen er de samme som i Danmark, så du behøver ikke medbringe en adapter.
Tilmelder du dig et ophold får du tilsendt en detaljeret pakkeliste.
Her er et par generelle tips:
- Alle skal medbringe kulturvenligt tøj til ture ud til lokalområder i Anambas. Her skal alle have tildækkede skuldre og pigerne skal også have tildækkede knæ
- Masser af badetøj
- MEGET solcreme (Mellem 1-1.5 Liter afhængigt af hudtype. Gerne faktor 30 og faktor 50 evt. vandfast)
- Et par Rashguards
- Snorkel, finner og dykkermaske
- Løst tøj, toppe, kjoler, shorts
- Lukkede sko og klipklapper af plastik (Alm. Birkenstock rustner)
- Sportstøj
- Myggespray/antikløe
- En god drybag til at holde dine ting tøre på ture
- Vi anbefaler, at alle elever pakker i en blød backpack eller duffel bag (maks. 20 kg), da den er lettere at transportere og opbevare på værelserne.
Efter hvert ophold bliver der tilbudt en rundrejse rundt i Indonesien med alle ens nye højskolevenner. Rejsen vil kun blive realiseret, hvis der er nok tilmeldinger. Programmet er sammensat af det bedste, som vi synes Indonesien har at byde på i den pågældende sæson. Læs mere om Rundrejse her.